Asiantuntijalla on asiaa

Liikunnan ja käsipyöräilyn sosiaalinen merkitys

20.4.2022

Pyörätuolin käyttäjälle sopivaa liikuntaa

Aika laajasti jo tiedetään, että käsipyöräily on jokaiselle pyörätuolin käyttäjälle hyvä tapa liikkua ja pitää huolta kunnostaan. Pyöritysliike ei ylikuormita kelaamisessa ja muissa pyörätuolilaisen arkiaskareissa rasittuvia olka- ja rintalihaksia, vaan kuorma jakautuu tasaisesti ja pehmeästi myös selkäpuolen lihaksille.

Lisäksi käsipyörä mahdollistaa vaihteidensa ansiosta sopivan rasitustason niin ylä- kuin alamäissäkin ja soveltuu sen vuoksi erinomaisesti matalarasitteiseen, pitkäkestoisempaan kestävyysharjoitteluun. Tätä kautta sydän ja verenkiertoelimistö saavat niille tärkeää liikuntaa ja elimistö polttaa kaloreita ihan eri tavalla kuin vaikkapa kuntosalilla painoja nostaessa.

Käsipyöräilyn sosiaalinen vaikutus ei kuitenkaan ole yhtä laajasti ymmärretty, laji saattaa vaikuttaa yksinäiseltä yksilöpuurtamiselta. Liikunnalla on iso sosiaalinen merkitys, jo yksistään sen kautta saatu parempi toimintakyky edistää osallistumista elämään oman pyörätuolin tarjoaman rajallisen toimintasäteen ulkopuolella.

Laajempi toimintasäde käsipyöräillen

Lenkeillä ei tarvitse rajoittua liikkumaan oman korttelin ympärillä kelaten, omin voimin voi helpostikin ajella kymmenien kilometrien reittejä ja laajentaa omaa elinpiiriään. Entä miltä kuulostaisi pyöräilyloma ystävien tai perheen kanssa Ahvenanmaalla tai vaikkapa Mallorcalla?

Pyörää voi kuljettaa apuvälineenä niin autoissa kuin lentokoneissa, eli vain mielikuvitus ja rahapussi rajoittavat mahdollisuudet. Osallistuminen massapyöräilytapahtumaan Suomessa yhdessä vammattomien pyöräilijöiden kanssa on yksi esimerkki, miten tämän harrastuksen kautta saa uusia kokemuksia myös lähempänä kotiaan. Arkisempana esimerkkinä voisi olla pyörälenkki ystävien tai perheen kanssa uimarannalle tai jäätelökioskille.

Ulkona tai sisällä, livenä tai virtuaalisesti

Kesä on ovella, mutta menee ohi nopeasti, ja aina ei edes kesällä aurinko paista. Käsipyöräily loskassa on tietysti extreme-laji. Mutta edes huonompi keli ei estä käsipyöräilijän liikuntaa taikka sosiaalisuutta. Käsipyörällä voi ajaa sisällä paikallaan harjoitusvastuksen avulla, ja kytkeä harjoitusvastuksen kautta pyörän virtuaalipyöräilymaailma Zwiftiin. Käsipyörän ”avatar” on tietojen mukaan tulossa pian, mutta mikään ei estä leikkimästä pelimaailmassa vammatonta pystypyöräilijää ja ajamaan tuhansien muiden joukossa ainaisessa auringonpaisteessa, tai vaikka kilpailemasta eri puolilta maailmaa tulevien pyöräilijöiden kanssa.

Aurinkoisia ajohetkiä!

Kirjoittaja: Jani Peltopuro,
Paralympiatason urheilija, isä, diplomi-insinööri

Nuorena moottoripyöräonnettomuuden seurauksena halvaantunut Jani löysi käsipyöräilystä oman lajinsa vuonna 2004. Vauhdikas ja dynaaminen menopeli vei mennessään takaisin urheilun maailmaan, ja kansainvälinen kilpailu-ura alkoi vuonna 2009.

Mitä pitää huomioida juuri sinulle sopivan käsipolkupyörän valinnassa? Lue lisää blogista!