Asiantuntijalla on asiaa

Miten siivous ja käytettävät kemikaalit vaikuttavat sisäilmaan?

Hyvään sisäilmaan vaikuttaa moni asia. Tiloissa tapahtuva toiminta, siellä olevat ihmiset ja tilaan valitut materiaalit, sijainti, ilmastointi ja tietysti myös siivous. Siivous on siis vain osa hyvää sisäilmaa.

29.10.2019

Seuraavin esimerkein yritän valottaa sitä, kuinka monitahoisesta asiasta on oikein kyse. Siivous ja siivouskemikaalit ovat pieni osa hyvää tai huonoa sisäilmaa ja niissäkin on miljoona vaihtoehtoa tehdä hyvä tai huono ratkaisu.

Millainen vaikutus oikealla puhdistusainevalinnalla on sisäilmaan?

Puhdistusaine valitaan lian, puhdistettavan materiaalin ja käytettävän menetelmän puitteissa. Väärällä aineella voi pilata pinnan, josta sitten aiheutuu mahdollisia sisäilmaongelmia. Väärä puhdistusainevalinta voi myös jättää pinnan likaiseksi siivouksesta huolimatta ja sillä taas on vaikutuksia sisäilmaan.

Hajusteellinen vai hajustamaton kemikaali?

Kuinka suuren osan tuoksu muodostaa mielikuvasta puhdas tila? Miltä se puhtaus oikeasti tuoksuu? Vai tuoksuuko se ollenkaan? Puhdistusaineita löytyy sekä hajustettuna, että ilman. Sisäilman kannalta kemikaalikuormaa voi vähentää valitsemalla väriaineettoman ja hajusteettoman tuotteen. Kotimaiset Pohjoiseen ympäristöön kehitetyt hajusteelliset siivouskemikaalit ovat maltillisesti hajustettuja ja suomalaiseen makuun sopivia.

Mikä on hyvä siivoustaajuus sisäilman kannalta?

Jos tilaa siivotaan liian harvoin tilan käyttöön nähden, on aivan sama, onko käytössä hajusteellinen vai hajustettu kemikaali vai onko käytössä kemikaaliton siivous. Onko siivoojalla aina mahdollisuus siivota? Pöydillä ja lattioilla saattaa olla ympäri vuoden paperi- ja tavararöykkiöitä, jolloin siivous ei onnistu juuri ollenkaan. Ylimääräinen tavara huonontaa myös itsessään sisäilmaa.

Miten siivousmenetelmä vaikuttaa sisäilmaan?

Kuiva, nihkeä, kostea vai märkä? Kaikilla menetelmillä on oma paikkansa. Jos siivotaan liian kosteilla ja märillä menetelmillä likaan ja materiaaleihin nähden, haihtuvia ainesosia voi tulla siivousaineen lisäksi itse materiaalista, jota siivotaan. Kuinka paljon tässä kohdin on merkitystä mitä kemikaalia käyttää vai käyttääkö mitään?

Kuka vastaa siivousaineen oikeasta annostelusta?

Ainevalmistajat ohjeistavat kyllä, niin kuin mekin, oikean annostelun saloihin. Mikä on työntekijän mielikuva 1 ml / L annostelusta? Onnistuuko se ihan pullosta kaatamalla pelkän silmäarvion pohjalta? Vai tarvitaanko siihen laitteisto, joka mittaa aina oikein? Mitä se aineiden yliannostelu vaikuttaa sisäilmaan? Yliannostelu aiheuttaa siivousaineen kerrostumista pinnoille. Mistä sitten tietää, että esim. lattialla on puhdistusainekerrostuma? Oletko koskaan kävellyt lattialla, jossa kengän pohjat narisee? Lattiaan, jossa on pesuainekerrostuma, tarttuu myös lika kiinni helpommin ja on vaikeammin puhdistettavissa. Kumpi nyt aiheuttaa huonoa sisäilmaa, siivouskemikaali vai lika?

Onko sinulla kokemuksia siivouksen vaikutuksista sisäilmaan? Tai jäikö sinua askarruttamaan jokin siivoukseen ja sisäilmaan liittyvä seikka? Jatkan mielelläni keskustelua aiheesta! Löydät minut myös Twitteristä @salo_terhi

#HETIPuhdasta