Asiantuntijalla on asiaa

Painehaavapatjalla kokonaisvaltaista hyvinvointia

19.1.2022

Jasmine Repo on paraurheilija, somevaikuttaja ja jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu. Monella taholla aktiivinen Jasmine on Haltijan lähettiläs vuonna 2022.

Ennen vammautumistani minulle riitti 6-8 tuntia unta yössä, ja nukuin millaisella sängyllä tahansa miettimättä sen kummemmin millaisessa asennossa nukun. Sehän oli vain nukkumista, yksinkertaista. Vammauduttuani auto-onnettomuudessa 11 vuotta sitten minun piti opella, monen muun arkisen asian lisäksi, nukkumiseni uudella tavalla.

Selkäydinvamman aiheuttaman alaraajahalvauksen vuoksi nukun yöt hyvin pitkälti yhdessä asennossa paikallaan. Alkuun oli siis löydettävä hyvä ja tukeva asento, niin että siihen on helppo nukahtaa ja ettei paikat puudu. Minulle paras asento on nukkua kyljellään tyyny jalkojen välissä.

Sen lisäksi, että nukun yöni paikallaan, nukun onnettomuudessa tulleen aivovamman takia melko pitkiä unia. Nukun 10-12 tuntia yössä, pahimpina väsymyskausina unta riittää jopa 14 tuntia putkeen. Eli käytännössä vietän puolet vuorokaudesta sängyssä, joten siinä on jo
syytä panostaa oikeasti laadukkaaseen uneen. Vammojeni takia minulla on korkea riski painehaavohin. Riski korostuisi jos minulla ei olisi
hyvää patjaa sängyssä.

Itseasiassa 11 vuotta sitten kuntoutuksessa minulle ohjeistettiin painehaavojen ehkäisemiseksi, että olisi hyvä heräillä yöllä kääntyilemään, mutta en suostunut tähän. Uskoin ja toivoin, että on muitakin mahdollisuuksia kuin pätkissä nukuttu yö. Jatkuvasti huonosti nukutut yöt ei tulisi kuulonkaan.

Minulla on kaikki nämä vuodet ollut painehaavapatja omassa sängyssä, ja näin olen säästynyt vääränlaisen patjan aiheuttamilta iho-ongelmilta. Viime marraskuusta lähtien minulla on ollut käytössä Haltijalta Optimal 5zon -painehaavapatja.

5zon on vaahtomuovipatja, jossa on useita kerroksia.

Verrattuna edelliseen patjaani, tämä on erinomainen lämpöä ja kosteutta vähentävien materiaaliensa ansiosta – eikä pelkästään oman ihoni takia. Myös mieheni on kiitellyt sitä, ettei tämä patja, jolla hänkin yhteisessä sängyssämme nukkuu, hikoiluta yhtään niin kuin edellinen patjamme.

Olen ollut tyytyväinen tähän uuteen patjaan. Enkä pelkästään vammautuneena vaan myös urheilijana. Liikun arjessani paljon – viikko-ohjelmaani kuuluu lajitreenejä, kuntosalia, joogaa ja kelien salliessa lenkkejä ja muuta ulkoilua. Aivot ja kroppa tarvitsevat kunnolla aikaa palautua, ja sehän tapahtuu parhaiten unessa. Olen löytänyt hyvän asennon nukkua, iho on pysynyt ehjänä ja patja tuntuu hyvältä, joten kroppa ja pääkoppa saa palautua ja latautua huoletta pitkän yön ajan. Taitaa tämä uusi patja tehdä hyvää myös parisuhteelle, kun mieskin on tyytyväinen!

En voi kylliksi korostaa oikeanlaisen patjan merkitystä hyvään uneen, ja hyvän unen merkitystä sujuvaan arkeen. En olisi saanut rakennettua arjestani näin toimivaa ja monipuolista, jos en saisi nukuttua hyvin.

Haluan vielä loppuun sanoa yhden vinkin painehaava-alttiille matkailijoille! Koska hotelleissa tai kavereiden luona yöpyessä ei ole yleensä mahdollisuutta nukkua kotioloihin verrattuna hyvällä patjalla (varsinkaan painehaavapatjoja ei ole käytössä), kannattaa hankkia laukkuun helposti mahtuva lampaantalja. Itse pelkään eniten matkalla ollessa jalan kehräsluun kohdalta ihon rikkoutumista, ja olen jo vuosia säästynyt ihorikoilta laittaessani pienen taljan jalkojen alle sängyssä. Näin olen nauttinut stressaamatta yöunista myös matkustellessa.